Muuttuva maailma – kehittyvä johtaminen

”Intohimoiset ihmiset voivat muuttaa maailmaa” totesi edesmennyt Applen perustaja Steve Jobs. Viime kuukausina olemme nähneet maailman konkreettisesti muuttuvan. Ilman kriisejäkin toimintaympäristömme uudistuu jatkuvasti. Jos emme uudista sitä itse, niin muutoksen saa aikaan kilpailijat, uudet teknologiat tai ihmisten muuttuminen. Myös johtaminen kehittyy - on nähtävä eteenpäin, pelkästään vanhoilla eväillä ei pärjätä uudessa tilanteessa.


Kriisiaika toi kaikille hetkeksi yhteisen tavoitteen: selviämisen. Se on korostanut yhteisöllisyyttä ja toiminut sitovana voimana. Ihmiset ovat luoneet ratkaisuja kriisistä selviämiseen. On rakennettu uusia käytäntöjä ja ajattelutapoja. Yhteisen tekemisen kautta myös vankka perusta on vahvistunut: luottamus omaan tekemiseen ja toisiin ihmisiin.


Johtamisessa on viime kuukausina korostuneet nopeat päätökset ja välitön toiminta. Kun kassavirta sakkaa, niin täytyy reagoida heti. Epätietoisuus pahentaa kriisiä ja kommunikoinnin merkitys korostuu. Kriisijohtajuus on oma työnsä ja eri tilanteissa tarvitaan omanlaistaan johtamista. Myös yrityksen kehityksen eri vaiheissa johtamisessa on omat painotuksensa. Johtamisen ytimessä ovat kuitenkin samat perusasiat: ihmiset, luottamus ja yhdessä toimiminen.


Nykytilanteestamme puhutaan termillä ’uusi normi’, jonka merkitystä on vielä vaikea hahmottaa. Vuosikymmenten varrella johtamisen teesit ovat heijastelleet kunkin ajanhetken haasteita ja mahdollisuuksia. Tarjolla on ollut niin visio-, tulos-, asiakas-, arvo-, tunne- kuin joukko muitakin johtamisen työkaluja. Siirryttäessä perinteisemmästä teollisesta työstä tietotyöhön painotukset siirtyivät työntekoa tehostavista ohjeista ja prosesseista tukemaan yhteistyötä ja tiedon luomista. Työn merkityksellisyyden oivaltaminen ja asiantuntijoiden johtamistarpeet korostivat valmentavaa johtamista – ja niin edelleen. Kaikilla näillä johtamisen näkökulmilla on paikkansa. On vain valittava kuhunkin tilanteeseen ja omaan toimintaan sopiva työkalupaketti.


Kuten Albert Einstein on todennut, maailmassa eivät selviä suurimmat ja vahvimmat, vaan uusiin tilanteisiin parhaiten mukautuvat. Olemme siirtymässä uuteen vaiheeseen, jossa haetaan kriisin jälkeistä suuntaa. Uusi tilanne edellyttää siihen soveltuvaa johtamista. Kriisi on osoittanut, että järjestyksen ja hierarkian ovat jo aikoja sitten korvanneet jatkuva uudistuminen, luottamus ja kunnioitus. Nyt johtajien on hyvä pohtia kuinka hyödyntää kriisin aikana vahvistunutta luottamusta, uusia ajatusmalleja ja ihmisten intohimoa eteenpäin menemiseen. Sopivasti johdettuina ne ovat korvaamattoman arvokas kokonaisuus, joka muuttaa maailmaa. Otetaan erilaisiin tilanteisiimme ja kullekin meistä parhaiten sopivat työkalut alkavaan uuteen vaiheeseen – ja eikun menoksi!

Harri Palviainen
toimitusjohtaja Business Joensuu Oy
Pohjois-Karjalan kauppakamarin hallituksen jäsen

​​​​​​​

Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Sanomalehti Karjalaisessa 1.7.2020.