Yhteinen vastuu tulevaisuudesta

Ilmastonmuutos on aikamme ja tulevien sukupolvien viheliäinen ongelma. Se on ollut ENO-kouluverkostomme vuosittainen vakioteema aina vuosituhannen alusta saakka. Muistan ensimmäisen ilmastokampanjamme vuonna 2003, jolloin Euroopassa koettiin vaikea hellekesä. Samoin myös erityisen vähälumisen talven 2009, jolloin marssimme ilmaston puolesta Joensuun keskustassa. Vielä silloin ei ilmastoasioita otettu täällä aivan tosissaan. Eräskin entinen pohjoiskarjalainen kansanedustaja totesi tilaisuudessa, että ”meidän paikalliset toimet ovat lähinnä kuin ampuisi itikkaa tykillä.” Hän oli vielä siviiliammatiltaan opettaja. Oppia ikä kaikki.

Konkreettiset ilmastoteot aloitimme vuonna 2004, kun aloimme istuttaa puita. Puiden istutuksella on monta merkitystä. Se symboloi mm. ympäristönsuojelun ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä. Ensimmäiset puut istutettiin kansainvälisenä rauhanpäivänä 21. syyskuuta 2004, ja tulevana syyskuuna tulee täyteen 15 vuotta puiden istuttamista. Siihen on osallistunut yli kymmenentuhatta koulua lähes 160 maassa. Seitsemän vuotta sitten YK:n ympäristökokouksessa Riossa teimme lupauksen istuttaa sata miljoonaa puuta. Koulut ovat istuttaneet yli 30 miljoonaa puuta ja eri valtioiden avustuksella määrä on noussut yli sataan miljoonaan.

Emme ole puiden istuttamisen kanssa yksin. Tutkijat totesivat heinäkuisessa tiedelehti Sciencen artikkelissa, että puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino. Miljardien puiden istuttaminen ympäri maailman on merkittävin ja helpoin tapa torjua ilmastonmuutosta.

Vuosien varrella on ollut ilo huomata, miten yritykset ovat ottaneet vastuullisuuden osaksi toimintaansa, eikä vain raporttien pakkopullana. Olemme ENO-verkostossa käynnistämässä systeemiä, jossa myös yritykset voivat adoptoida puita, joita koulut istuttavat ympäri maailmaa. Puut näkyvät kartalla, niiden sidotun hiilen määrä lasketaan ja sitä seurataan. Kyseessä ei kuitenkaan ole tiukasti sertifioitu hiilikompensointi, vaan koulujen yhteinen ponnistus hiilen sitomiseen, tavoitteena sitoa kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidia v. 2025 loppuun mennessä. Puiden istutuksesta saadut varat koulu käyttää omaan ympäristötyöhönsä. Sidotaan hiiltä ja tuetaan samalla koulutusta.

Jokainen teko ja toimija ovat tärkeitä ilmastoasioissa. Toivon, että pohjoiskarjalaiset yritykset myös ovat aktiivisia ja liittyvät esim. Joensuun seudun
yrityksien ja yhteisöjen Ilmastokumppanuus-verkostoon, jossa mekin olemme mukana. Yhdessä saamme enemmän aikaan.


Mika Vanhanen, toiminnanjohtaja
ENO Schoolnet ry