Kaksonen nitoo yhteen kriittisen tiedon

Joensuulainen Process Genius on Suomen pioneeri digital twin -sovelluksissa

Tuotannon mallintaminen ja reaaliaikainen seuranta digitaalisen kaksosen kautta on tulevaisuudessa kasvun edellytys myös pk-yrityksille, uskotaan joensuulaisessa Process Genius -yhtiössä.

– Digitaalinen kaksonen antaa mahdollisuuden kehittää toimintaa ja parantaa kannattavuutta mitattujen faktojen pohjalta, sanoo toimitusjohtaja Jani Akkila.
​​​​​​​
Voimakkaasti kasvava ohjelmistoyritys on Suomen pioneeri digitaalista kaksosta eli digital twin -ajattelua hyödyntävissä sovelluksissa. Kyseessä on tuotannosta luotuvirtuaalinen malli, jonka avulla voi paikasta riippumatta seurata esimerkiksi yksittäisenkoneen käyttöastetta, osien kulumista tai vaikka lämpötilaa.

– Se toimii myös LEAN-ajattelun todella hyvänä tukena. Tuotannossa voidaan hyödyntää kaikki mahdollinen, ja esimerkiksihukan minimoiminen onnistuu paremmin, Akkila sanoo.
Kaksonen auttaa myös kehitystyössä. Esimerkiksi laajennuksen vaikutusta toimintaan voidaan sen avulla kokeilla etukäteen virtuaalisesti.


TARKKA MALLI TUOTANNOSTA


Erilaisia tuotannon valvontajärjestelmiä on ollut käytössä jo pitkään.
– Digital twin on loistava keino nitoa yhteen näiden eri järjestelmien tuottamakonkreettinen ja kriittinen tieto. Näin tehdas toimii optimoidusti ja turvallisesti, Akkila sanoo.

Digitaalinen kaksonen voidaan luoda varsinkin isommissa laitoksissa käyttämällä pohjana valmiita 3D-malleja. Pienemmille konepajoille yhtiöllä on editori, jolla malli saadaan luotua.
– Se on niin tarkka kopio tuotannosta, että tunnistat jokaisen koneen.

Prosessiteollisuudessa päästään venttiilin tarkkuudelle.
Process Genius on erikoistunut kehittämään tuotteita metalli-, muovi- ja elintarviketeollisuuteen, sekä toimitilapalveluihin.

ETÄTYÖ LISÄÄ KIINNOSTUSTA

Vuonna 2012 perustettu ja 2014 operatiivisen toimintansa aloittanut Process Genius on kasvanut hurjin luvuin. Viime tilikaudella tehtiin 1,4 miljoonan euron liikevaihto ja samalla tulos kääntyi voitolliseksi. Koronapandemiakaan ei ole kääntämässä suuntaa.

– Ehkä terävin kasvu jää pois, mutta tavoite on kasvaa tällä tilikaudella kymmenen prosenttia ja se on tällä hetkellä ihan realistista, Akkila sanoo.

Etätyö on luonnollisesti lisännyt kiinnostusta paikasta ja tekniikasta riippumattomaan tuotteeseen.

MALTILLA MAAILMALLE

Process Genius on vuoden aikana rekrytoinut lisää ihmisiä ja työllistää nyt 27 henkilöä. Viiden seuraavan vuoden aikana tavoitteena on moninkertaistaa liikevaihtoja vakiinnuttaa toimintaa ainakin Ruotsiin ja Saksaan.
​​​​​​​
– Meillä on vientikauppa taustaa, joten hyväksymme hieman hitaamman tahdinkansainvälistymisessä, Akkila sanoo.


Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kauppakamarilehdessä 4/2020. Juttu Ilkka Ritvanen, Cordial Communication Oy.