Kiertotaloutta vastavirtaan



Kiteeläinen yritysryhmä Pro-Group on itsestään melua pitämättä noussut merkittäväksi tekijäksi infrarakentamisen, biokaasuhankkeiden ja kiertotalouden alalla. Pienestä Tero Mäen perustamasta insinööritoimistosta on 2000-luvulla kasvanut neljän yrityksen konserni, joka työllistää lähes 100 henkilöä.

Kaikkia yhdistää ympäristö-, yhdyskunta- ja prosessitekniikka. Jokainen yritys toimii omalla sektorillaan sen sateenvarjon alla, henkilöstö- ja kehittämispäällikkö Mari Eskelinen-Mäki sanoo.

Pro-Groupiin kuuluvat prosessi- ja vesitekniikkaan keskittyvä Provetek Oy, biokaasuteknologian asiantuntija EcoProtech Oy, biotalouteen erikoistunut konepaja
BioCone Oy ja jäte- ja puhdasvesipumppaamoja toimittava FlowPro Management Oy. Ryhmittymän pääomistajataho on Tero Mäki perheineen, omistajina on mukana myös toimivaa johtoa ja yhteistyötahoja.

PALUUMUUTTO KITEELLE


Kansainvälisesti toimivan yritysryppään perustaminen ei ollut tavoitteena, kun perhe muutti pääkaupunkiseudulta Mari Eskelinen-Mäen sukutilalle Kiteelle vuonna 2002. Kemiantekniikan diplomi-insinööripariskunta oli tehnyt uraa muun muassa Outokummulla ja Nokialla.

– Olimme molemmat tehneet 10–15 vuotta töitä kansainvälisissä firmoissa ja matkustelleet paljon. Kun saimme lapsia, ajatuksena oli helpottaa elämää ja muuttaa maalle, Eskelinen-Mäki muistelee.

Tero Mäki perusti insinööritoimiston, jonka tarkoitus oli toimia asiantuntijapohjalta ja hyödyntää projekteissa alihankkijoita. Kannattavan alihankkijaverkoston luominen ei kuitenkaan onnistunut. Kun projekteja alkoi tulla, oli järkevää laittaa pystyyn omaa tuotantoa. Ensin alkoi oma lujitemuovituotanto, myöhemmin mukaan tuli konepajatoimintaa, erilaisten suojarakennusten rakentamista sekä urakointia- ja asennus toimintaa.

– Olemme menneet vastavirtaan. Kun muut ulkoistavat, niin me olemme tavallaan sisäistäneet näitä toimin toja, Mäki naurahtaa.


KASVULOIKKA TAKANA


Suurimman kasvuloikan yritysryhmä on tehnyt viimeisen vuoden aikana. Isot biokaasulaitosprojektit Lappeenrantaan ja Tampereelle ovat nostaneet liikevaihdon lähes 40 miljoonaan euroon. Samalla eteen ovat tulleet kasvuyritysten ongelmat, kuten rekrytointi.

– Emme toimi ihan suoraan sellaisella alalla, joka olisi Pohjois-Karjalassa vahva, Eskelinen-Mäki pohtii.

Metallialan osaajia, kuten hitsaajia on hankala löytää. Myös toimihenkilöiden löytäminen Kiteelle on haasteellista.

– Viimeisten vuosien aikana olemme perustaneet toimipisteitä muun muassa Espooseen, Jyväskylään ja Ouluun. Olemme saaneet näin rekrytoitua osaajia tietyille rekrytoinnin kannalta haastaville osa-alueille, kuten prosessitekniikkaan.


UUSIA TUKIJALKOJA


Pro-Groupin tavoitteena on lähiaikoina säilyttää saavutettu markkinaosuus. Korona-pandemian tuoma talouskriisi voi olla jopa hyödyksi yritykselle.

– Lamassa valtion tukitoimet kohdistuvat usein infran puolelle, mikä on meidän kannalta hyvä asia, Eskelinen-Mäki pohtii.

Tuotevalikoimaa on laajennettu laitosten etävalvontaan ja kunnossapitoon sekä biokaasun tankkausasematoimituksiin. Perheyritys on myös perustamassa omia biokaasun tankkausasemia Luumäelle ja Parikkalaan yhteistyössä Etelä-Karjalan jätehuollon kanssa.

​​​​​​​– Näin emme ole vain yhden tukijalan varassa, Eskelinen-Mäki sano


Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kauppakamarilehdessä 3/2020. Juttu on Cordial Communication Oy:n kirjoittama.