Kivun jäljillä päästä varpaisiinSiitähän se yleensä lähtee. Kivusta, joka muistuttaa vihlaisuin, jäytää päivin ja öin, jäykistää ryhdin muistuttamaan muurahaiskarhua. Lopulta on lähdettävä hakemaan apua.

– Kivun syy saattaa usein piillä kaukana varsinaisesta kipupisteestä. Niskasäryn aiheuttaja voi olla ukkovarpaassa saakka, kuvailee Esa Mönkkönen Fysios Joensuusta.

Hän kertoo, että fysioterapiassa ongelmaa lähdetään ratkaisemaan laaja-alaisesti. Kivun syytä etsitään ottamalla huomioon kaikki kehon jännitykset tai vaikkapa askellus. Esimerkiksi jalkaterän kiputiloihin helpotuksen saattaa tuoda fysioterapian, kotiharjoit-teiden ja yksilöllisesti muotoillun pohjallisen yhtälö.

– Meitä kiinnostaa asiakkaan oleminen arjessa – kuinka hän hengittää, käyttää vartaloaan tai nukkuu. Täällä joutuu ankaraan kuulusteluun, Mönkkönen nauraa. Noin puolet Fysiosin asiakkaista saapuu fysioterapiaan lääkärin lähetteellä. Toista puoliskoa edustaa kasvava asiakasryhmä, joka ottaa yhteyttä ”omalla lähetteellä”, hakien ratkaisua vaivaansa tai neuvoja kotiharjoitteluun.

– Yksi uusimmista palveluistamme on kestävyysjuoksija Jukka Keskisalon vetämät ryhmät kuntoilijoille. Teemme muutenkin paljon yhteistyötä urheilijoiden kanssa.


Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran kauppakamarilehdessä 1/2021. Teksti Anu Ruusila Cordial Communications Oy.