Tulevaisuuden hoivakodeissa soi rinnan Metallica ja DallapéHoiva-alan liiketoimintaan lähtenyt Merja Laakkonen muistuttaa, että oikeus turvalliseen kotiin kuuluu kaikille.

Kesäkuinen vierailu Lieksaan kaksi vuotta sitten oli käänteentekevä niin Merja Laakkoselle kuin Hoitokoti Varpusen väelle.

– Tapasimme mieheni Yrjön kanssa yrityksen perustajan Mari Kotilaisen ja Varpusen asukkaita mahdollisen hallitusyhteistyön merkeissä. Ymmärsin katsovani hyvää hoitoa suoraan silmiin, Merja Laakkonen muistelee.

Yhteistyö lujittui vauhdilla. Vuoden 2018 lopulla Merja Laakkosen ja hänen lastensa omistama Aqwas Oy sekä Tommi, Joona ja Janne Laakkosen omistama L3 Invest Oy ostivat puoliksi Varakoti Varpunen Oy:n koko osakekannan. Mari Kotilainen jäi yhtiöön toimitusjohtajaksi.


AVOIN JA JOUSTAVA OTE


Liiketoiminnan pääajatuksena on tarjota hoivaa, joka sopii ikääntymisen erilaisiin vaiheisiin. Tarjolla on virkistäviä päiväkäyntejä, intervallihoivaa muutama viikko kerrallaan sekä tehostettua palveluasumista, jolloin asiakas asuu Varpusessa. Pienessä yksikössä niin toimitusjohtaja Kotilainen kuin hoitovastaava Tanja Salomaa osallistuvat myös päivittäiseen hoitotyöhön.

– Tämä on hyvän mielen bisnestä. Uskomme, että hyvää hoivatyötä voidaan tehdä kannattavana liiketoimintana, toteaa hallituksen puheenjohtaja Merja Laakkonen. Merja Laakkonen pohtii, pystytäänkö suurissa yksiköissä vastaamaan kaikkien tarpeisiin yksilöllisesti, vai jäävätkö hiljaiset vaille riittävää huomiota. Hän myös painottaa joustavan asenteen merkitystä hoivatyössä.

– Suhtaudutaan avoimesti toiveisiin, yritetään järjestää, ollaan valmiit tekemään vähän eri lailla kuin yleensä, hän kuvailee. Laakkonen nostaa esiin myös hoivakodinGreenCare -periaatteet. Esimerkiksi kesäisin Varpusen asiakkaat osallistuvat kanojen ja vuohien hoitoon vehreällä pihamaalla. Suurten ikäluokkien ikääntyessä hoivakotien asiakaskunta tulee monipuolistumaan. Maailmalla matkustelleet ja laajasti koulut-tautuneet ihmiset ovat tottuneet ostamaan yksilöllisiä palveluita.

– Silloin pitää pystyä antamaan hyvänolon fiiliksiä laidasta laitaan. Toiselle Metallicaa, toiselle Dallapéta.


DIGITAALISUUS ANTAA AIKAA TÄRKEIMPÄÄN


Merja Laakkonen innostuu tietotekniikanmahdollisuuksista hoiva-alalla. 5G-verkonmyötä investointien ei tarvitse olla massiivisia ja vain harvojen saatavilla. Aikaa vapautuu hoivaan ja asiakkaan kanssa yhdessä olemiseen ja tekemiseen.

– Hoitolupaus voidaan todentaa esimerkiksi älykellon datasta – toki yksilönsuojaa kunnioittaen. Tämänkaltainen tieto voi olla kaukana asuvalle omaiselle rauhoittavaa.


SITOUTUNUT PERHEYHTIÖ
​​​​​​​

Perheyhtiössä työnjako on ollut luontevaa. Merja Laakkosen lisäksi Varpusen hallituksessa ovat Tommi ja Joona Laakkonen. Lisää Varpusen kotipesiä on tiedossa, sillä seuraa-van yksikön rakentaminen alkaa Joensuun Utrassa ensi vuoden alkupuolella.
– Uskomme tähän tulevaisuuden liiketoimintana, tämä on pitkäjänteistä tekemistä. Ja ennen kaikkea uskomme Mariin ja Tanjaan, heillä on kristallinkirkas näkemys siitä, mitä on hyvä hoiva, sanoo Merja Laakkonen


Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kauppakamarilehdessä 3/2020.
​​​​​​​Teksti: Anu Ruusila, Cordial Communications Oy